Ύπαιθρος και παραλίες
Βρείτε παραλίες και χωριά στη Ζάκυνθο. Ξεναγηθείτε στο νησί.
Από τα σαράντα τέσσερα χωρία της Ζακύνθου, τα περισσότερα είναι αξιοποιημένα, έχοντα διατηρήσει το παραδοσιακό τους χρώμα. Ο τουρισμός αναπτύχθηκε σταδιακά και η ευαισθησία των κατοίκων για το περιβάλλον δεν άφησε τα τεράστια συγκροτήματα να πνίξουν τις ομορφιές του νησιού. Εδώ θα βρείτε μεγάλες, μεσαίες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν όχι μόνο σύγχρονες ανέσεις αλλά και εξυπηρέτηση που μετατρέπεται σε γνήσια φιλοξενία.
Αργάσι – Γέρακας – Πόρτο Ρώμα
Ξεκινώντας από την παραλιακή λεωφόρο και με κατεύθυνση προς τον Άγιο Διονύσιο συναντάμε σε απόσταση 4χλμ το καταπράσινο Αργάσι με την απέραντη αμμουδιά και πεντακάθαρη θάλασσα. Αποτελεί μια από τις πιο κοσμικές περιοχές της Ζακύνθου, δίνοντας μια νότα έντονης και ζωηρής νυχτερινής ζωής. Γύρω από την περιοχή βρίσκονται παλιές εκκλησίες και τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου, ενώ από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Σκοπού, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ζούσε η θεά του κυνηγιού Άρτεμις. Στην κορυφή του υπήρχε το ιερό της Αρτέμιδος, στην θέση του οποίου έχει κτιστεί το μοναστήρι της Παναγίας Σκοπιώτισσας.
Επιστρέφοντας στον παραλιακό δρόμο και περνώντας από το γραφικό Ξηροκάστελλο στα δεξιά ένας χωματόδρομος καταλήγει στις μοναδικές παραλίες Σεκάνια και Δάφνη. Οι παραλίες αυτές αποτελούν τους πιο σημαντικούς βιότοπους αναπαραγωγής στης θαλάσσιας χελώνας Caretta – Caretta και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ισχύουν όλα τα μέτρα περί προστασίας της θαλάσσιας χελώνας. Συνεχίζοντας προς την αρχική κατεύθυνση και σε απόσταση 11 χλμ. από τη πόλη της Ζακύνθου συναντάμε τη γραφική παραλία του Πόρτο Ζόρο με τα βράχια στη δεξιά του άκρη. Η αριστερή άκρη, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Rock with Flowers, περικλείεται από γραφικές ταβερνούλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Λίγα χιλιόμετρα μετά βρίσκεται η ρηχή παραλία Μπανάνα, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες και ομορφότερες παραλίες του νησιού, αφού στην άμμο της φυτρώνουν λευκοί κρίνοι της θάλασσας
δίνοντας μια εικόνα εξωτική.
Αφήνοντας το Βασιλικό καταλήγουμε στην παραλία Γέρακα, η οποία βρίσκεται στην ανατολική άκρη του κόλπου του Λαγανά και αποτελεί και αυτή βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta – Caretta. Νοτιοδυτικά του Γέρακα βρίσκεται το ιδιόκτητο νησάκι Πελούζο, στο οποίο συναντάμε ερείπια του μοναστηριού που υπήρχε εκεί κάποτε. Στο τέλος της διαδρομής αυτής συναντάμε το Πόρτο Ρώμα, έναν γραφικότατο όρμο με υπέροχη αμμουδιά, καθαρά νερά και ένα λιμανάκι για βάρκες και σκάφη μικρού μεγέθους, ο οποίος προτείνεται για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας.
Ζάκυνθος – Καλαμάκι – Λαγανάς – Παραλία Λίμνης Κεριού – Μαραθωνήσι – Κερί – Αγαλάς
Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, σε απόσταση 8 χλμ. βρίσκεται το Καλαμάκι, μια ακόμη τουριστική περιοχή της Ζακύνθου. Η πλατιά παραλία, με τα ψηλά βράχια στην άκρη, καλύπτεται με αμμόλοφους ή αμμοκούλουμους όπως οι Ζακυνθινοί το αποκαλούν. Στην άμμο αυτή φυτρώνουν κρίνοι της θάλασσας δίνοντας μια εξωτική νότα σε όλη την περιοχή. Αριστερά της παραλίας υπάρχουν εντυπωσιακοί βράχοι από γύψο, οι λεγόμενοι Γυψόλιθοι, ή Υψόλιθοι.
Αμέσως μετά ο δρόμος οδηγεί στο σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, τον Λαγανά, με μια από τις μεγαλύτερες αμμουδιές στην Ελλάδα, μήκους 9 χλμ. Αποτελεί μια από τις πιο πολυπληθείς και πολυσύχναστες περιοχές της Ζακύνθου. Στη συνέχεια συναντάμε την όμορφη παραλία του Αγίου Σώστη και την παραλία Πόρτο Κούκλα με το πράσινο να αγγίζει κυριολεκτικά τα γαλάζια νερά.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόλπος του Λαγανά υπόκεινται στα μέτρα προστασίας της Caretta- Caretta. Η ομορφιά που αναβλύζει κοιτώντας την παραλία είναι μοναδική, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι χελωνίτσες προτιμούν τον Λαγανά για την αναπαραγωγή τους.
Φεύγοντας από τον κόλπο του Λαγανά κατευθυνόμαστε δυτικά προς το εσωτερικό του νησιού, τη Λιθακιά, όπου σε παράκαμψη 5 χλμ. προς την κατεύθυνση του Αγαλά, περνώντας μέσα από το χωριό με τα γραφικά πέτρινα σπίτια, ο δρόμος οδηγεί στο σπήλαιο του Δαμιανού. Ακόμη, στο βουνό πάνω στη χαράδρα Άβυσσος βρίσκεται η αποκαλούμενη «Ανθρώπινη Σπηλιά», όπου όπως λέγεται έγινε τάφος για 150 άτομα από τους πειρατές.
Στο δρόμο προς το Κερί συναντάμε την παραλία Λίμνης Κεριού. Είναι ο παραθαλλάσιος οικισμός με την πιο όμορφη και γραφική παραλία της Ζακύνθου, απέναντι από το μαγευτικό Μαραθωνήσι. Το γραφικό λιμανάκι της Λίμνης Κεριού είναι το περίφημο αρχαίο λιμάνι της Ζακύνθου, πασίγνωστο στην αρχαιότητα, που αποτελούσε αξιόλογο εμπορικό κόμβο ολόκληρου του νησιού.
Στην ίδια περιοχή υπάρχει και «η πηγή του Ηροδότου», γνωστή από την αρχαιότητα, με νερό το οποίο αναβλύζει από τη γη μέχρι και σήμερα. Από εδώ ξεκινούν οι βαρκούλες και τα καΐκια τις μικρές απολαυστικές κρουαζιέρες για την αιωνόβια χελώνα Caretta – Caretta, τις παραλίες Μαραθωνήσι και τις περίφημες γαλάζιες σπηλιές του Κεριού, με τα σμαραγδένια νερά και τις θαυμάσιες Καμάρες του Μαραθιά (τη μικρή και τη μεγάλη), όπου πρόκειται για καμάρες που σχηματίζουν οι βράχοι πάνω από τη θάλασσα και κάτω από τις ο οποίες περνούν τα βαρκάκια. Στην παραλία Μαραθιά το βότσαλο και τα βαθιά νερά θα σας γοητεύσουν μιας και προσφέρουν διαφορετική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.
Μόλις 5χλμ παρακάτω, σε ένα καταπράσινο τοπίο, βρίσκεται το Κερί με τα πέτρινα σπίτια και τα στενά σοκάκια, το οποίο προσφέρει μοναδική, υπέροχη θέα. Στο χωριό βρίσκεται και η αξιόλογη εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας με το υπέροχο τέμπλο της. Στο 1,5 χλμ. προς το χωρίο, στην άκρη 200 μ. γκρεμού βρίσκεται ο φάρος του Κεριού με την υπέροχη θέα προς τους δυο πελώριους λευκούς βράχους τη Μεγάλη και Μικρή Μυζήθρα, οι οποίοι εξέχουν πάνω από τη θάλασσα σαν πυραμίδες. Ακόμη από αυτό το σημείο μπορείτε να θαυμάσετε ένα από τα πιο φημισμένα ηλιοβασιλέματα του Ιονίου. Το Ιόνιο απλώνεται μπροστά στα μάτια σας, όπου τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος δένουν αρμονικά με την απότομη πλαγιά και τα γαλήνια κόκκινα από την αντανάκλαση νερά. Νοτιοανατολικά βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της μεσογειακής λεκάνης, το «Πηγάδι των Οινουσσών», με βάθος περίπου 4.500 μέτρα.
Ζάκυνθος – Μαχαιράδο – Άγιος Λέων – Ναυάγιο
Μόλις 10χλμ δυτικά της πόλης βρίσκεται το Μαχαιράδο, το αμέσως μεγαλύτερο χωρίο της Ζακύνθου μετά το Καταστάρι. Εντυπωσιακή η εκκλησία της Αγίας Μαύρας, σε ρυθμό απλής βασιλικής ξεχωρίζει ανάμεσα στα κυπαρίσσια από μακριά με τον βενετσιάνικο πύργο του κωδωνοστασίου της, για τον οποίο λέγεται ότι ο ήχος από τις καμπάνες του είναι ο πιο μελωδικός στην Ελλάδα. Η εκκλησία καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά στις αρχές του 2006. Άρχισαν ήδη οι εργασίες για την αναστήλωσή της.
Νοτιοδυτικά και ανεβαίνοντας στο βουνό συναντάμε το χωριό του Αγίου Νικολάου ή Κοιλιωμένο, με υψόμετρο 480 μ. στο οποίο βρίσκεται το εντυπωσιακό καμπαναριού του Αγίου Νικολάου, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1893, και τα παραδοσιακά σπίτια από τον 16 αιώνα. Ανάμεσα στον Κοιλιώμενο και το Λαγοπόδο βρίσκεται ο αποκαλούμενος από τους βοτανολόγους «Κήπος των Ορχεοειδών», λόγω των 42 ειδών ορχεοειδών που φυτρώνουν στο νησί. Η βλάστηση στην περιοχή είναι πλούσια και μοναδική, στη διαδρομή τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, τα σκίνα, τα πουρνάρια και πάρα πολλά φυτά και θάμνοι μας γοητεύουν και μας εντυπωσιάζουν.
Αφήνοντας πίσω μας τον Άγιο Νικόλαο και κάνοντας δεξιά κατευθυνόμαστε προς τον Άγιο Λέοντα, με τη θέα προς τη μεριά της θάλασσας να μας μαγεύει. Ένα χιλιόμετρο πριν βρίσκονται τα ορεινά χωριά Λόυχα και Γύρι, τα οποία είναι κρυμμένα μέσα στη βλάστηση και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική θυμίζει έντονα χωριά της Μάνης, ίσως γιατί οι πρώτοι κάτοικοι κατάγονταν από την Πελοπόννησο. Από το Γύρι ο δρόμος οδηγεί στην ανεξερεύνητη σπηλιά του Χαγιώτη και τη Μαύρη Σπηλιά. Φτάνοντας στο χωριό του Αγίου Λέοντα, το ομώνυμο εκκλησάκι, εντυπωσιακό δείγμα μοναδικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, με τη χρήση του κάτω μέρους ενός ανεμόμυλου για καμπαναριό.
Αριστερά, σε απόσταση 3χλμ, βρίσκεται το Καμπί, χτισμένο στον απότομο γκρεμνό της Σχίζας. Στην περιοχή βρίσκεται ένα μυκηναϊκό νεκροταφείο με λαξευτές σπηλιές. Απέναντι στη θάλασσα βρίσκεται το νησί της Φώκιας, το οποίο οφείλει το όνομά του στην ομοιότητα του σχήματος με φώκια. Το χωρίο Μαριές, που συναντάμε μετά την Έξω Χώρα, πήρε το όνομά του από τη Μαρία τη Μαγδαληνή. Από την κορυφή του Βραχιώνα η θέα, που φτάνει μέχρι την Κεφαλλονιά, είναι εκπληκτική.
Ζάκυνθος – Τσιλιβί – Αλυκές – Γαλάζια σπηλιά
Αμέσως μετά, το ομορφότερο σημείο του νησιού, το Ναυάγιο, με την περίφημη και πασίγνωστη παραλία είναι έτοιμο να σας γοητεύσει, το μοναδικό τοπίο, περικυκλωμένο από άσπρες βραχώδες πλαγιές, το πράσινο και η πλούσια άμμος που καταλήγει στα σμαραγδένια νερά του Ιονίου, είναι το πιο ιδανικό μέρος για ρομαντική νυχτερινή διαδρομή, παρά την πολυκοσμία την οποία μπορείτε να συναντήσετε.
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω βρίσκεται ο γραφικό κλειστός όρμος του Πόρτο Βρώμη, από όπου σας συνιστούμε να νοικιάσετε ποδήλατα θαλάσσης και βάρκες για να εξερευνήσετε τις γύρω σπηλιές. Από το μικρό λιμάνι εκτελούνται δρομολόγια για την παραλία Ναυάγιο, η διαδρομή διαρκεί μισή ώρα και ο καπετάνιος κάνει στάσεις σε σπηλιές με βαθυγάλανα νερά και άσπρη άμμο για όποιον επιθυμεί να κολυμπήσει. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε νερό. Πριν το Ναυάγιο υπάρχουν και άλλες ειδυλλιακές παραλίες, η επίσκεψη των οποίων, όμως, απαιτεί ιδιωτικό σκάφος.
Κατευθυνόμενοι προς τον Μπόχαλη, σε απόσταση 1χλμ, ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο Λόφο του Στράνη και στη συνέχεια στο Ακρωτήρι, μια περιοχή γεμάτη πράσινο, την οποία επέλεγαν οι άρχοντες του νησιού για να κτίσουν τα εξοχικά τους. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το παλιό εξοχικό του Διονυσίου Σολωμού που μαζί με τα άλλα αρχοντικά, αποτελούν αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του παρελθόντος. Απέναντι στη θάλασσα βρίσκεται η νησίδα Βόδι, η οποία παλαιότερα ενωνόταν, με ένα μικρό γεφύρι με τη στεριά. Αριστερά βρίσκεται το χωρίο Μπόχαλη και το Κάστρο, ενώ προχωρώντας ευθεία θα συναντήσουμε το Τσιλιβί, μια από τις ωραιότερες πλαζ της Ζακύνθου, με την καταπληκτική μεγάλη αμμουδιά που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.
Μετά το Τσιλιβί βρίσκεται ο γραφικός Πλάνος, ιδανική επιλογή για κολύμπι μαις και τα νερά είναι πεντακάθαρα, ρηχά και ασφαλή. Αν επιστρέψουμε στον κεντρικό δρόμος προς τις Αλυκές, θα συναντήσουμε δρόμους οι οποίοι καταλήγουν σε μικρές παραλίες και κολπίσκους, έτοιμες να ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό επισκέπτη: Άμπουλα, Παχυάμμος, Δροσιά, Ψαρρού και Αμμούδι.
Σε απόσταση 2 χλμ. βρίσκεται η παραλία Αλικανά, όπου στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν θολωτό τάφο και αγγεία Μυκηναϊκής περιόδου. Στο ακρωτήριο της Αγίας Κυριακής βρίσκεται η ομώνυμη γραφική παραλία με την ψιλή άμμο και αμέσως μετά οι περίφημες και υπέροχες Αλυκές.
Η όμορφη εκτεταμένη αμμουδιά και ρηχή θάλασσα την έχουν εντάξει στις καλύτερες του νησιού. Πίσω από τον οικισμό βρίσκονται οι αλυκές αλατιού, οι οποίες παλιά αποτελούσαν την οικονομική βάση της περιοχής. Ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο χωρίο Ορθονιές. Φεύγοντας και ακολουθώντας το δρόμο αριστερά συναντάμε τις Κάτω και Άνω Βόλιμες, οι οποίες φημίζονται για τα υπέροχα υφαντά και κεντήματα. Σε απόσταση 9 χλμ. βρίσκεται το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, από όπου ξεκινούν οι βάρκες για τη Γαλάζια Σπηλιά και μάλιστα υπάρχει σύνδεση με Κεφαλλονιά.
Στροφάδες
Βαθιά στα νερά του Ιονίου πελάγους, 45χλμ νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου και 78χλμ δυτικά από το ακρωτήριο Κατάκωλο της Πελοποννήσου, ξεπροβάλλουν δυο μικρά και απομονωμένα νησιά, τα Στροφάδια. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Πλωτά Νησιά» γιατί πραγματικά φαίνονται να επιπλέουν. Το μεγαλύτερο νησί ονομάζεται Σταμφάνη και το μικρότερη Άρπυια. Οι δύο νησίδες συνδέονται μεταξύ τους με ένα ύφαλο ισθμό. Στη Σταμφάνη βρίσκεται ένας φάρος και το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης ή της Παναγίας της Παντοχαρά, που ιδρύθηκε κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1241. Στο μοναστήρι αυτό είχε μονάσει ο Άγιος Διονύσιος, ο πολιούχος του νησιού της Ζακύνθου. Εντυπωσιακό και ταυτόχρονα επιβλητικό το μοναστήρι, φαντάζει σαν μεσαιωνικό φρούριο με τείχη που ξεπερνούν τα 25 μέτρα, προφανώς για προστασία από τις επιδρομές των πειρατών.