Μουσεία

Βρείτε πληροφορίες για όλα τα μουσεία του νησιού.

Τα μουσεία της Ζακύνθου

ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΜΟΥΣΕΙΑ

Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου βρίσκεται στην Πλατεία Σολωμού. Προχωρώντας κανείς στα δεξιά της εισόδου του, μπορεί να ανέβει στον επάνω όροφο και να διασχίσει όλο το μήκος του κτιρίου πριν κατέβει για δεύτερη φορά στην είσοδο. Στο μουσείο στεγάζεται μια πλούσια συλλογή από φορητές εικόνες, ένα πραγματικό πανόραμα της εκκλησιαστικής ζωγραφικής από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι τον 19ο αιώνα, με χίλιες περίπου αγιογραφίες μεταβυζαντινής, επτανησιακής και ζακυνθινής τέχνης. Εκτίθενται έργα των Δαμασκηνού, Τζάνε, Καλλέργη, Δοξαρά, Κουτούζη και Τσώνη. Αν και τα παλιότερα εκθέματα του μουσείου είναι χαρακτηριστικά δείγματα βυζαντινής τέχνης, τα έργα του Παναγιώτη Δοξαρά (1622-1700), που είχε σπουδάσει στη Βενετία, είανι νατουραλιστικά και ανήκουν στην Επτανησιακή Σχολή. Ο γιος του Δοξαρά, Νικόλαος, συνέχισε τη δυτική παράδοση, όπως έκανες και ο Νικόλαος Κουτούζης (1741-1813), έργα του οποίου μπορεί κανείς να δει στο μουσείο αλλά και στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Στο μουσείο στεγάζονται και τα τέμπλα της εκκλησίας του Παντοκράτορα, της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και το εξωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα των Βολίμων. Στεγάζονται επίσης ελληνιστικά και βυζαντινά γλυπτά και αγάλματα.
(Τηλ.: 26950 42714)
Μουσείο Σολωμού
Το Μουσείο Σολωμού, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Μάρκου, περιλαμβάνει στο ισόγειο τους εντυπωσιακούς τάφους του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) και του άλλου μεγάλου Ζακυνθινού ποιητή, του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869). Στην είσοδο βρίσκεται ένα κομμάτι από το πουρνάρι, κάτω από τη σκιά του οποίου, στο λόφο του Στράνη, ο Σολωμός εμπνεύστηκε τον «Ύμνο προς την Ελευθερία» που αργότερα έγινε εθνικός ύμνος της Ελλάδας, καθώς και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» τον Μάιο του 1823.
(Τηλ.: 26950 48982)

Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο

Το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Τσιλιβί (5 χλμ. από τη πόλη). Παρουσιάζει σε πανελλαδική αποκλειστικότητα, μέσω της πινακοθήκης του η οποία έχει τύχει πολλών διακρίσεων, την εξελικτική πορεία της Ναυτικής Ιστορίας του Έθνους μας και σε παγκόσμια πρώτη, την έρευνα για τα «ελληνικά πλοία του μεσαίωνα», συγκεντρώνοντας έτσι 4000 χρόνια ιστορίας. Ναυτικά αντικείμενα επώνυμων πλοίων, φωτογραφικό υλικό, στολές και ιστορικά κειμήλια, συμπληρώνουν τη μοναδική ιστορική καταγραφή.
(Τηλ.: 26950 42436)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΜΟΥΣΕΙΑ


Αγροτικό Μουσείο Βερτζάγειο

Στο χωρίο Πηγαδάκια, στην κοινότητα Αλυκές, λειτουργεί από το 1998 το Πολιτιστικό και Αγροτικό Μουσείο «Μπερτζάγιο». Στο Μουσείο εκτίθενται η πολιτιστική και αγροτική ιστορία ενός παραδοσιακού ελληνικού ζακυνθινού χωριού, με σπάνια κομμάτια από όλο το νησί, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.
(Τηλ.: 26950 84077)

Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα, ένα όμορφο χωρίο στο κέντρο της Ζακύνθου, με καταπληκτική θέα προς την πόλη και τον κόλπο του Λαγανά. Στεγάζει αξιόλογες συλλογές με περισσότερα από 500 δείγματα από φυσικό κόσμο, όπως πουλιά, ψάρια, όστρακα από τις επτά θάλασσες του κόσμου, φυτά και ζώα που έχουν πια εξαφανιστεί από τη γη, πετρώματα και ορυκτά.
(Τηλ.: 26950 65040)


Εκκλησιαστικό Μουσείο

Στο υπερυψωμένο ισόγειο της νέας πτέρυγας, που εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2000, στεγάζεται το νέο Μουσείο- Σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Το Μουσείο, χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, συγκροτείται από εικόνες και άλλα κειμήλια της χριστιανικής τέχνης, που προέρχονται κυρίως από την Μονή Στροφάδων.
(Τηλ.: 26950 48203)


Αρχοντικό Ρώμα

Ένα σπίτι, μια Οικογένεια, μια Ιστορία τεσσάρων αιώνων δεμένη με τη Ζάκυνθο, τα Επτάνησα, την Ελλάδα. Άνοιξε τις πόρτες του στους επισκέπτες για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι το μέγεθος του κενού που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός του 1953. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει ο ίδιος- και όχι μέσα από ιστορικά αφηγήματα- και έτσι να κατανοήσει καλύτερα τα τελευταία κατάλοιπα μιας κοινωνίας και μιας εποχής που τόσα είχαν προσφέρει στην – σε διάφορα επίπεδα- διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνισμού που όμως δεν υπάρχει πια.
(Τηλ.: 26950 28381)